El projecte preveu la renaturalització del riu Mèder al seu pas pel nucli urbà de Vic i una reducció de la inundabilitat en un dels trams.
Els rius han estat fortament modificats al llarg dels anys i hi trobem infinitat d’infraestructures que afecten les característiques hidromorfològiques i biològiques de la llera. L’enderrocament i la integració d’aquestes construccions constitueix una de les principals actuacions d’aquest projecte (l’enderrocament del mur d’aigües baixes que no té cap funció i constreny la llera del riu, la seva integració amb tècniques de bioenginyeria quan no es pugui enderrocar, eliminació d’una resclosa en desús i dispositius de pas per a peixos que permetin millorar la connectivitat fluvial longitudinal de l’ecosistema). També la recuperació dels ecosistemes de ribera per generar uns hàbitats que permetin l’establiment de fauna i flora autòctona. Finalment, s’actuarà per incrementar la capacitat hidràulica i reduir la inundabilitat d’alguns edificis. El projectes l'impulsa l'Ajuntament de Vic amb col·laboració amb el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Universitat de Vic (CERM- UVic). El finançament d'aquest projecte surt d'una subvenció de la Fundación Biodiversidad, a través de fons Next Generation.
En el marc d'aquest projecte, el mes de setembre de 2023, s'inicia un procés de participació per implicar a la ciutadania i apropar-la al riu. Els objectius del procés de participació són:
Implicar a la ciutadania en la definició de nous usos de l’entorn fluvial i recuperar la zona amb noves mirades: salut, ciència ciutadana, oci, cultura, sostenibilitat... de manera que la zona es converteixi en un nou pol d’atracció vinculat al riu Mèder, com un nou eix vertebrador i cohesionador.
Garantir el debat i la deliberació entre ciutadania i les institucions públiques per a recollir l’opinió dels ciutadans i ciutadanes respecte els usos del l’entorn del riu.
Informar a la ciutadania sobre les actuacions previstes entorn el projecte Riberes de Vic.
Definir conjuntament, amb els agents implicats, les diferents fases del procés participatiu i les actuacions específiques que permetin fomentar la participació ciutadana d’una forma viable i operativa.
Aquest procés de participació tindrà una durada d'un any, en el qual es portaran a terme accions, activitats, visites, dinàmiques, reunions, conferències... per recollir la màxima diversitat de propostes i implicar-hi a entitats, serveis, col·lectius, escoles i a ciutadania en general.
El Projecte de restauració fluvial dels rius Mèder i Gurri al nucli urbà de Vic (Riberes de Vic) compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.
Compartir