Situació actual del projecte:
La Diputació de Barcelona ha concedit a l'Ajuntament de Vic un recurs tècnic per redactar, a través d'un estudi d'arquitectes contractat per la Diputació, un projecte per convertir el parc en un refugi climàtic.
El projecte s’ha d’entregar a la Diputació el mes de desembre i per tant, els mesos de setembre i octubre es podran dedicar a la participació ciutadana assumint el compromís que marca el pla estratègic del Remei dins de la present legislatura.
Objectius fixats a curt termini en el marc del Pla Estratègic del Remei
1- Promoure un esdeveniment participatiu i comunitari que fomenti la convivència i la cohesió social a partir d’un treball conjunt centrat en la millora del parc de l’horta de la Sínia.
2- Presentar públicament el Pla Estratègic del Remei i el Consell de barri a través d’una acció ciutadana que convidi als veïns i veïnes a ser-ne partícips.
3- Promoure les primeres accions de millora del barri del Remei a través d’una intervenció/acció de caràcter festiva amb enfoc intercultural al parc de l’Horta de la Sínia que fomenti el sentiment de pertinença al barri del Remei i a la ciutat de Vic.
Descripció de l’acció
1- Implicar als diferents veïns i veïnes en la consolidació del pla estratègic a partir d’una activitat oberta i participativa que tingui com a fil conductor la construcció compartida de nous espais públics.
2- Desenvolupar activitats participatives en què els diferents veïns, veïnes joves i infants que utilitzen l’espai, puguin ser agents actius del canvi urbanístic del parc de l’horta de la Sínia.
Es vol saber quina és la opinió respecte l’estat actual del parc per tenir un diagnòstic del punt de partida actual i recollir l’opinió sobre com es podria millorar el parc en les seves diferents funcions:
- El parc com a espai de joc
- El parc com a refugi climàtic
- El parc com a espai de trobada i socialització
- Espai segur i accessible
- Utilització del parc per veïns amb animals de companyia
- Etc...
3- Realitzar un mural de gran format. Entre tots els participants, es proposaran intervencions urbanes amb la finalitat de proposar solucions als problemes identificats i es realitzaran diferents accions pensades per estimular la imaginació de la gent i intervenir a l’espai.
4- Implicació de l’escola i l’AFA per acostar les famílies a través d’activitats infantils.
5- Implicació de l’AVV (i la Biblioteca del Montseny) per acostar els veïns i veïnes i donar a conèixer el Pla Estratègic del Remei.
6- Implicació de la Fera Ferotge i els joves del Remei.
Metodologia
En relació a la dinamització dels espais i la remodelació del Parc de l’Horta de la Sínia, caldrà activar canals de participació i acció a on es pugui comptar amb el veïnat per tal de definir les activitats a realitzar durant l’acció ciutadana, i també comptar amb el veïnat i el consell de barri per definir la remodelació del parc com un espai que ha d’esdevenir central al barri per connectar diferents punts (l’escola, el barri i els habitatges Montseny).
Agents clau a tenir en compte en aquest procés participatiu:
Globus vermell: consultoria encarregada de redactar el projecte; és una empresa d’arquitectes que acostuma a desenvolupar projecte educatius i de participació. Ha desenvolupat projectes de participació vinculats a l’espai públic.
Agents implicats en el Pla estratègic: principalment, l’AVV del Remei, l’Escola La Sínia, l’AFA La Sínia, la Fera Ferotge i els joves del barri.
Ciutadania a tenir en compte: comunitats d’origen estranger, infants i joves de la biblioteca del Montseny i les comunitats de veïns properes al parc.
Àrees de l’Ajuntament de Vic implicades: Mediambient, Ciutadania i Participació.
Accions a desenvolupar.
· Sessió informativa a tots els membres que formen part del grup motor, tècnics i persones coneixedores i referents de barri. Aquesta sessió servirà per explicar el procés de participació i començar a mapejar propostes d’usos al parc.
La sessió la portar a terme les arquitectes de Globus Vermell i tècnics de l’Ajuntament
· Informació i recollida de propostes a l’escola la Sínia i a l’escola d’adults. Dinàmiques participatives amb els infants de la biblioteca
· Organització d’una jornada lúdica i festiva de recollida de propostes el dia 2 d’octubre:
o Recollida de propostes a través d’una fitxa/banderola per penjar
o Taller de batucada
o Jocs i tallers familiars
o Actuació musical/teatral - https://www.unamika.es/espectaculos
o Pintura mural com a primer element d’intervenció i dignificació de l’espai
Compartir