Què és?
El Pla Local de Joventut (PLJ) és el full de ruta a seguir per part de la l’àrea de joventut i el document que marcarà les polítiques enfocades a joves durant els pròxims 4 anys. L’objectiu principal és recollir les necessitats que teniu els joves, per després poder plantejar unes propostes i accions concretes per donar-hi resposta.
Què són els 17 ODS?
Al setembre de 2015, es van posar d’acord 193 països, per aprovar l’Agenda 2030 en la qual constaven 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Aquests objectius es van marcar en un àmbit global per l’ONU (Organització de Nacions Unides) i les administracions de tot el món hi estan treballant. En aquest cas, l’Ajuntament de Vic i el Vicjove també compartim aquesta agenda i, amb les nostres accions, vetllem per aconseguir aquests objectius.
Hi ha 17 ODS que responen a diferents temàtiques i tots s’interrelacionen: per tractar-ne un cal tenir en compte els altres. Dintre de cada objectiu també hi ha diverses fites que serveixen com a indicador per saber si s’està avançant i fent passos en la direcció correcta.
Si ens fixem en el contingut dels ODS, hi trobem la lluita contra la pobresa i la fam; el treball per combatre desigualtats i protegir els drets humans; el foment de la igualtat de gènere i l’apoderament de la dona; la construcció de societats justes, pacífiques i inclusives, que atenguin els més vulnerables, i una defensa del medi ambient i la sostenibilitat.
Per a més informació podeu consultar: https://www.diba.cat/documents/167993676/345154369/Els+Objectius+de+Desenvolupament+Sostenible+al+m%C3%B3n+local_DIGITAL_ORIGINAL.pdf/57d9be5b-0a43-5f7d-6916-234aabb3be77?t=1607240546894
Per què és bàsica la teva participació?
El PLJ ha de ser útil i beneficiós per als joves i, per tant, és important que participis en la seva creació. No tindria sentit planificar les polítiques de joventut sense el jovent. És per això que ens interessa la teva opinió.
Pots contestar l’enquesta de diagnosi del Pla en l’enllaç següent: https://forms.gle/uW4JpLn4wD7Nqhri7
Els resultats d’aquesta enquesta, ens serviran per conèixer la realitat del jovent i les seves necessitats.
També pots consultar en el calendari les dates de les sessions obertes que es duran a terme al Vicjove durant el mes de febrer:
Com has de fer la teva proposta?
Més endavant, s’habilitarà un espai a la plataforma Decidim (https://decidim-vic.diba.cat/processes ), en el qual podràs presentar les teves propostes o bé donar suport a propostes d’altres joves que ja hagin estat creades.
Com ho fem?
La redacció d’un Pla Local de Joventut té diferents fases:
Primer de tot, cal dur a terme una DIAGNOSI per conèixer la realitat del jovent de la ciutat. Les dades que es recullen ens permeten definir els objectius del pla i les línies d’acció. En aquesta fase la vostra participació és imprescindible per poder conèixer les diferents realitats que us envolten, així com les vostres expectatives i preocupacions. Posteriorment, hi ha una fase de DISSENY on es recullen les propostes que feu els i les joves i diferents agents de joventut (tècnics, entitats...) i es valora conjuntament si s’incorporen al PLJ. Finalment, hi ha l’AVALUACIÓ que permet veure si les propostes s’han dut a terme, si s’han complert els objectius que s’havien marcat i si la participació ha estat suficient.
En totes les fases la participació i la implicació del jovent de la ciutat és molt important i necessària!
Com t’afecta?
El Pla Local de Joventut marcarà les polítiques i les accions que es fan per a joves a nivell de ciutat en els pròxims 4 anys. Per tant, tot allò que afecta les persones joves és important que hi quedi recollit. Per exemple, en depenen la programació d’activitats i els Mesos Temàtics que es dediquen a la cooperació, la cultura o el treball, entre molts d’altres; “el Cívicus”, però també projectes de participació com “Amistats de Llengua”, “la Carta d’Ajuts”, “Ei Jove! Activa’t per Nadal” i un llarg etcètera.
Pots consultar la programació i els projectes actuals a la web www.vicjove.cat
Compartir