Sessió de debat al Centre Cívic Can Pau Raba
-
Centre Cívic Can Pau RabaC. Raval Cortines 24, Vic
-
19:00 PM - 20:30 PM CET
Participa en la sessió de debat i descobreix com funciona el procés de pressupostos participatius. Parlarem dels requisits per a les propostes i debatrem sobre les millores que els barris necessiten. Vine a compartir les teves idees i ajuda a definir les prioritats de la ciutat!
Sessió oberta a totes les persones veïnes de Vic.
Acta de la trobada
Presentació del projecte de Pressupostos Participatius 2025
S’explica què son els pressupostos, els seus objectius, els criteris d’elegibilitat de les propostes i les fases del procés.
S’incideix en el fet que el plantejament de les sessions és oferir un espai obert de debat i participació s’explica que aquesta edició s’han de presentar propostes que incideixin en fomentar activitat física com a eina de salut i benestar, promoure la cohesió social i la inclusió comunitària, afavorir la convivència ciutadana i millorar espais i equipaments.
Es comenta que es donarà resposta a totes les propostes que sorgeixin, en principi a través de la plataforma. S’explica breument com utilitzar la plataforma de decidim.vic.cat.
Recull de propostes:
Es demana quines són les propostes que s’han recollit fins a dia d’avui. Es presenten algunes de les propostes recollides en les dues sessions de debat anteriors:
Millores a l’anella verda a través de les connexions entre puig dels jueus i la zona del turó del castell d’en Planes.
Connexió del pavelló del Castell d’en Planes amb la zona esportiva.
Connexió de l’anella verda amb temes de sostenibilitat, vegetació, senyalització,... també sorgeix conflicte entre vianants i bicicletes.
Cobertura d’alguna de les pistes esportives d’ús lliure, per fomentar-ne l’ús (pista El Montseny, skatepark,...)
Noves infraestructures esportives al parc de l’Era d’en Sallés, Turó del Castell d’en Planes...
Propostes que sorgeixen en el marc dels pressupostos participatius:
Projecte No em venguis la moto
Es planteja dur a terme un projecte, inspirat en la pàgines web de maldita.es, amb la intenció de treballar sobre les fake news que corren. La proposta és treballar, conjuntament les diferents associacions, per tal de desmuntar els mites que afectin a les comunitats més properes, essent desmentits per la pròpia gent afectada. Exemple: desmentir els rumors relatius als ajuts d’immigrants a partir de treballar amb les experiències dels propis immigrants. Això podria prendre forma d’ App, forma de tallers o xerrada...
Seguint aquesta línia, es proposa fer projectes d’història de vida dels diferents barris. Malgrat l’interès d’aquesta proposta, si no es troba formula per a la continuïtat d’aquesta, queda descartada perquè les propostes vinculades als pressupostos participatius no poden tenir continuïtat en el temps.
També sorgeixen com a interessants temes de prevenció, civisme, d’incertesa laboral, ... Amb aquesta reflexió sorgeix l’idea de potenciar els oficis, es podria aconseguir que alguns joves surtin de la marginació que estan immersos. Es torna a comentar que no poden ser projectes que requereixin continuïtat, però es concreta en que la proposta s’ha de plantejar a tall d’impuls i buscar la continuïtat d’una altra manera.
Una altra temàtica que es posa a debat és la del futur de l’associacionisme (associacions de veïns,...). Malgrat a la ciutat hi ha molt teixit associatiu, cal plantejar-se quin suport se li dona, potser passa per contractar a personal per donar múscul a les entitats.
Sorgeix el tema de la nova ubicació del CAP. Comenten que hi ha un grup de persones vinculades a associacions que es reuniran amb l’alcalde per veure com està aquesta situació. Es valora que en aquesta ciutat hi caben 3 CAP. El debat gira entorn al fet que ubicar el CAP al lloc proposat, col·lapsarà el centre de Vic, i aquesta és una mesura contrària a altres accions que s’estan fent. S’insisteix en el fet que mai es pot treure un servei públic.
Un altre aspecte que es recull és que al barri dels Caputxins no hi ha cap zona esportiva i que ja fa temps s’havia demanat fer quelcom en la zona de l’institut de Vic. Es considera que amb la grandària que té el barri, caldria crear estructura. S’afegeix que a prop hi ha molts centres educatius, i que l’Institut de Vic obre el pati a la ciutadania en l’època d’estiu. Insisteixen en què cal trobar un espai al barri on es pugui fomentar l’esport.
Es proposen tres espais on fer poder ubicar elements per fer pràctica esportiva.
Parc de Miquel Albó
Osonament
Pasqual blanca
Un altre aspecte que es posa sobre la taula és que és important tenir en compte la mitigació de la contaminació, hi ha un índex de contaminació mot alt i a l’hivern moltes partícules en suspensió. Per combatre aquest aspecte, es parla controlar és el trànsit. S’insisteix en què no s’hauria de fer cap més vial, s’hauria d’invertir en mobilitat a peu, en bicicleta i en bus, en mobilitat sostenible. Es proposa també la pacificació al voltant dels centres educatius de la ciutat.
Un altre aspecte relacionat, és amb la construcció o adaptació d’espais que facin la funció de Refugis climàtics, es pensa en diferents parcs de la ciutat, i es comenta que cal adaptar-los (elements -aigua, verd i/o estructures d’ombra). Es proposa disposar de com a mínim un refugi climàtic a cada barri. Això va lligat amb aparcament segurs de bicicletes i carrils adequats.
Es comenta que no s’hauria de fer cap més vial al puig del jueus, cal pensar en la sostenibilitat.
Es proposa un projecte vinculat a la deixalleria per donar-ne un nou ús. La proposta és convertir la deixalleria en un espai de reutilització de materials en desús. Caldria adaptar l’espai per aquest es converteixi en espai de treball amb professionals que puguin assessorar en la confecció de projectes (espai per fer reparacions, reaprofitar el material que va a parar a la deixalleria per poder-lo transformar,... També es pensa en què esdevingui un espai on la gent hi pugi anar a negociar, intercanviar,... La reparació, formació, intercanvi, hauria de ser un espai autogestionat i d’ús habitual.
Es demana com està el porta a porta. Turisme d’escombraries (pobles del voltant venen a tirar les deixalles a Vic, a conseqüència del porta a porta).
Un altre de les temàtiques que sorgeixen és el fet que la ciutat de Vic està perdent el petit comerç, el de proximitat,...Es fa memòria del projecte de les BB (pla que es va realitzar anteriorment de reforma i negociació dels lloguers) Es comenta que en aquest barri hi ha molts espais buits i que reprenent aquest projecte es podria revifar el barri amb nou comerç. La proposta és fer exploració espais buits i negociar la rebaixa de lloguers per esdevenir un barri de botigues de proximitat.
L’últim aspecte que es comenta es que a la ciutat i falten papereres, malgrat no és una ciutat que es vegi bruta.
La propera sessió de debat de les propostes serè el proper 5 de març a les 7 de la tarda la Biblioteca Pilarin Bayés.
Compartir